U Županijskoj palači održana i uvodna konferencija i predstavljanje Flora + projekta lokalnoj zajednici. Kao što vidite to su tri srednje škole koje dolaze iz manjih, ruralnih mjesta, koje su se zajednički našle na projektu koji se svodi na to kako zapravo kroz novi kurikulum dati dodanu vrijednost i strukovnim nastavnicima, a kasnije preko njih i učenicima - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić.

Kako je rečeno na uvodnoj konferenciji, sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, tako da će se kroz ovaj novi kurikulum u sljedećih godinu dana educirati deset nastavnika koji će onda puno kvalitetnije to znanje prenostiti učenicima, budućim cvjećarima.

Ono što je bitno za našu županiju jest da imamo veliki potencijal u cvjećarstvu, međutim imamo mali interes za obrazovanjem u cvjećarstvu pa upravo kroz ovaj projekt imamo jednu dodatnu promociju, promociju cvjećarstva kao najpropulzivnije grane u poljoprivredi, a reći ću čak i najprofitabilnija grana - istaknuo je Kišić i dodao kako bi trebalo što više ulagati u cvjećarstvo, jer je isplativo, a imamo sve predispozicije za razvoj te grane poljoprivrede.

Posljednjih godina je i Srednja škola u Vinici imala manji interes za smjer cvjećarstva, stoga su upravo ovakvi projekti najbolja promocija te grane poljoprivrede - rekao je Kišić.

Ravnateljica škole „Arboretum Opeka“ istaknula je zapažene uspjehe i realizirane projekte škole iz područja floristieke na državnom i međunarodnom nivou.

Aktivnosti koje će se provoditi u projektu, prvotno su vezane uz edukaciju nastavnog kadra.  
- Bilo je normalno za očekivati da naša škola nakon dugog niza uspješnih godina kako je istakla ravnateljica napiše jedan ovakav projekt u potpunosti financiran iz fondova EU, točnije iz Europskog socijalnog fonda. Imat ćemo različite aktivnosti koje su najprije vezane za nastavnike triju škola partnera, koji će kroz četiri strukovne edukacije i jedno stručno putovanje usvajati znanja i vještine iz floristike. Edukatori će biti desetak priznatih domaćih i europskih stručnjaka – istaknula je jedna od autorica projekta Blanka Pazman, nastavnik praktične nastave i stručne prakse u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan. 

 Kroz projekt izraditi će se modernizirani kurikulum koji će sadržavati nove metode i oblike rada za učenike zanimanja cvjećar, a zatim će educirani nastavnici nova znanja i vještine uz pomoć novog kurikuluma prenositi učenicima cvjećarima. Što se tiče interesa za cvjećarstvo u Varaždinskoj županiji, Pazman ističe kako on postoji te da za njih ima i posla.

Tijekom godine upisuje se 10 do 15 učenika za zanimanje cvjećar, što je dovoljno za prilike Varaždinske županije i oni se nakon završetka školovanja mogu zaposliti, s time da moraju biti kvalitetni - istaknula je Pazman