U CISOK-u Varaždin jučer su nas posjetili učenici trećega razreda Srednje škole „Arboretum Opeka“, smjer cvjećari. Ovaj posjet srednjoškolaca bio je ponovno poseban, po uzoru na prošlogodišnje iskustvo naše zajedničke suradnje povodom Adventa.

Na samome početku učenicima je predstavljen CISOK, kao i usluge i aktivnosti koje nudimo mladima koji će tek zakoračiti u svijet rada, a koje im mogu koristiti na njihovome daljnjem karijernom putu.
Nakon toga naš su prostor dekorirali božićnim detaljima koje su sami izradili u sklopu školske prakse, što im je bila prilika da prezentiraju što su sve naučili o dekoriranju prostora i da izlože izrađene dekoracije, a nama i ostalim našim klijentima oplemenili su prostor za rad prigodnim detaljima. Tako su se u našem CISOK-u našla božićna drvca, vijenci i ostali ukrasi, a učenici su prilikom uređivanja prostora pokazali veliku ozbiljnost i posvećenost svojem (budućem) poslu.
 
Srednja škola "Arboretum Opeka" sudjeluje kao vodeći partner u projektu "Inovativni kurikulum "Cvjećara" u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+". Projekt je odobren iz Europskoga socijalnog fonda, a četvero učitelja navedene škole (uključujući profesoricu Anu Ernoić-Milošević) educiraju strani profesori florističke struke. Ciljana skupina projekta također su i učenici jer se novim kurikulumom mijenjaju metode i tehnike dosadašnjega rada u nastavi, kao i materijali za rad u nastavi i sami ishodi učenja. Glavni cilj projekta jest unaprijediti kvalitetu obrazovanja učenika cvjećara i poboljšati njihove kompetencije na europskome tržištu rada.
 
Još jednom hvala Nikolini, Steli, Lari, Jeleni i Nenadu koji su uz stručno vodstvo profesorice Ane Ernoić-Milošević unijeli dio blagdanske atmosfere u naš Centar.

Od 24.-27. rujna održala se u Varaždinu jubilarna 20. Međunarodna izložba cvijeća na temu: „Barok- glazba- cvijeće“ sa podtemom: „Cvjetna rapsodija“.

U okviru navedenog eventa, prvog dana izložbe 23.09.2015, 10 nastavnika škola Sš Arboretum Opeka, Sš Bedekovčina i sš Petrinja u prisustvovali tematskim radionicama i edukacijama  Landarta voditelja Erica Pannenborg iz Nizozemske u trajanju od 10,00 – 17,00 sati. Izrađeni uradci mogli su se razgledati tijekom trajanja 20. Međunarodne izložbe cvijeća sve do nedjelje 27.09.2015.

24.09.2015. Timskim radom nastavnici su postavili svoj izložbeni prostor sa cvjetnim haljinama koje su sami izradili na temu francuske mode. Također su pripremili natjecateljska mjesta i uredili prostor u lapidariju Staroga grada za 9. međunarodno natjecanje učenika koje se odvijalo idućeg dana.

25.09.2015 održalo se natjecanje učenika poljoprivrednih škola (zanimanja florist) u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija, na temu „Cafe de Paris“ (radovi učenika nakon natjecanja su izloženi u Lapidariju).

Voditelji ovih aktivnosti bili su Eric Pannenborg iz Nizozemske i dr. Sabina Šegula iz Slovenije. Dok su se timu ocjenivača učenika pridružili i Blanka Pazman voditeljica stručne prakse i gospođa Jospa Fajfar predsjednica sekcije cvječara Varaždin.

Nastavnicima su nakon završetka trodnevnih projektnih aktivnosti svečano uručena priznanja o sudjelovanju na edukacijama.

Predstavljanje projekta FlORA+ u Varaždinu na sajmu Dani vjenčanja održanog 14. i 15. studenog 2015. u sportskoj dvorani Graberje. Učenici zanimanja Cvjećar SŠ „Arboretum Opeka“ uredili su izložbeni štand sa vlastitim trendovskim kreacijama vjenčanih dekoracija, a za posjetitelje demonstrirali izradu cvjetnog nakita za kosu. Predstavljanje škole omogućili su organizator sajma Tin marketing doo, firme cvjećarskog materijala Smithers- Oasis Adriatica doo Ozalj, Smithers-Oasis Adria doo Gradac, Frizerski salon ZIra Varaždin i gđica Tomiša iz Trnovca. Zahvaljujemo svima na pomoći.