Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u obrazovanju učenika za zanimanje cvjećar, jedna je od vodećih u proizvodnji i primjeni cvijeća, zelenila, tehničkih pomagala i dodataka, te jedna od vodećih zemalja u inovacijama cvjetnog dizajna i floristike.

Od 18.04.-24.04.2016. realizirano je studijsko putovanje za deset nastavnika obuhvaćenih projektom. Cilj putovanja bio je povezivanje strukovnih nastavnika s europskim floristima za daljnju suradnju, edukaciju i razmjenu novih znanja iz područja floristike. Mentor nastavnicima na putovanju bio je Lucas Jansen koji je izradio detaljan plan posjeta nizozemskim proizvođačima orhideja, anturiuma, ljiljana, trajnica, jednogodišnjeg cvijeća, proizvođačima lukovica, posjetu burzi cvijeća i floristima.

U direktnom kontaktu sa proizvođačima i obilaskom njihovih proizvodnih pogona nastavnici su učili o novim metodama i tehnologiji uzgoja, te novim marketinškim pristupima prodaji rezanog cvijeća i lukovica. Nove asortimane cvijeća i cjelokupnu logistiku prodaje upoznali su na burzi cvijeća Naldwijk i Royal FloraHolland Alsmer, u vrtnim centrima, Cash and Cary dućanima za obrtnike cvjećare i modernim cvjećarnicama Asarum i Fiori u Leidenu. Obilaskom botaničkog vrta Hortus Botanicus u Leidenu nastavnici su se upoznali sa povijesnim razvojem vrta, proučavali tradicionalne i znanstvene vrijednosti biljnog materijala.

Nastavnici su tokom posjeta Keukenhofu mogli uživati u prekrasnim parternim kreacijama novih varijeteta tulipana, presličica, narcisa i ostalih lukovičastih biljaka. U sklopu ovog parka nalaze se nekoliko prezentacijskih paviljona u kojima se svaki tjedan mijenja cvjetna postava.

Vrhunac studijskog putovanje je bilo aktivno sudjelovanje u Flower paradi. Uz pomoć Lucasa Jansena i Erica Pannenborga nastavnici su aranžirali automobil koji je bio dio parade. Radili su u velikom društvu nizozemskih florista i amatera čije kreacije u toku trajanja parade vidi nekoliko tisuća ljudi. Automobil je bio označen našim logom i predstavljen publici  kao djelo hrvatskih florista nastavnika koji sudjeluju na projektu Flora+.

Mjesta koja smo poosjetili:

www.floraholland.com www.keukenhof.nl www.hortus.leidenuniv.nl www.leiden.nl www.bloemencorso-bollenstreek.nl

www.cultra.nl www.waterdrinker.nl www.amsterdam.nl www.orchidee.nl www.dehaascallas.nl www.dummenorange.com www.evanty.nl

 

U okviru projekta „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+“ završeni su sastanci stručnog tima, njih ukupno 8, te je u suradnji sa vanjskim stručnjakom za kurikulum izrađen novi, inovativni kurikulum sa definiranim  ishodima učenja za svaku godinu obrazovanja. Također je održana 4. trodnevna edukacija za 10 strukovnih nastavnika u prostorijama Srednje škole „Arboretum Opeka“ u Marčanu, koji su uključeni u projekt.  Teme  edukacije bile su stilovi, boje i kvaliteta rezanog cvijeća s naglaskom na trendovska aranžiranja cvijećem. Edukacija se sastojala od kratkog teoretskog dijela, demonstracije od strane edukatora i usvajanja praktičnih vještina nastavnika. Za usvojena znanja i vještine nastavnicima su uručeni Certifikati.

Uspješno je završila trodnevna 3. edukacija strukovnih nastavnika u Bedekovčini u sklopu EU  projekta FLORA+. Na ovoj edukaciji bili su angažirani prof. Jure Kokeza akademski slikar-grafičar i gđa Ani Poklepović najbolja hrvatska floristica. Kod gosp. Kokeza nastavnici su učili o primjeni sve prisutnog zlatnog reza pa tako i u oblikovanju i kompozicijama  cvjetnih uradaka, instalacija i uređivanju svih prostora. Radili su primjenu zlatnog reza kroz skice zadanih kompozicija i tema. Pravila zlatnog reza primijenili su u florističkim radovima na radionicama gđe Ani Poklepović. Pristup florističkim radovima bio je inovativan u smislu primjene novih materijala, kreativan u smislu novih europskih florističkih trendova. Potaknuti ovim spoznajama strukovni nastavnici su kreativno izražavali vlastite ideje i uspješno primjenjivali nove materijale.

Drugi i treći dan edukacije u Bedekovčini sa temom Vjenčana dekoracija vodila je priznata hrvatska floristica Ani Poklepović. Nastavnici su usvajali nove tehnike izrade vjenčanih buketa upotrebom novih materijala u aranžiranju.

Prvi dan 3. edukacije nastavnika protekao je sa akademskim slikarom-grafičarem Jurom Kokezom. Nastavnici su ovaj puta florističke alate i cvijeće zamijenili olovkama i pastelama. Govorili smo o Zlatnom rezu i tehnikama izrade skica.

 

U tijeku je 2. EDUKACIJA stručnih nastavnika u Petrinji. Edukator je Lucas Jansen iz Flower Academy, Nizozemska. Na edukaciji sudjeluje 10 nastavnika, po 3 iz Srednje škole Bedekovčina i Srednje škole Petrinja te 4 nastavnice iz Srednje škole „Arboretum Opeka“ iz Marčana.