Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u obrazovanju učenika za zanimanje cvjećar, jedna je od vodećih u proizvodnji i primjeni cvijeća, zelenila, tehničkih pomagala i dodataka, te jedna od vodećih zemalja u inovacijama cvjetnog dizajna i floristike.

Od 18.04.-24.04.2016. realizirano je studijsko putovanje za deset nastavnika obuhvaćenih projektom. Cilj putovanja bio je povezivanje strukovnih nastavnika s europskim floristima za daljnju suradnju, edukaciju i razmjenu novih znanja iz područja floristike. Mentor nastavnicima na putovanju bio je Lucas Jansen koji je izradio detaljan plan posjeta nizozemskim proizvođačima orhideja, anturiuma, ljiljana, trajnica, jednogodišnjeg cvijeća, proizvođačima lukovica, posjetu burzi cvijeća i floristima.

U direktnom kontaktu sa proizvođačima i obilaskom njihovih proizvodnih pogona nastavnici su učili o novim metodama i tehnologiji uzgoja, te novim marketinškim pristupima prodaji rezanog cvijeća i lukovica. Nove asortimane cvijeća i cjelokupnu logistiku prodaje upoznali su na burzi cvijeća Naldwijk i Royal FloraHolland Alsmer, u vrtnim centrima, Cash and Cary dućanima za obrtnike cvjećare i modernim cvjećarnicama Asarum i Fiori u Leidenu. Obilaskom botaničkog vrta Hortus Botanicus u Leidenu nastavnici su se upoznali sa povijesnim razvojem vrta, proučavali tradicionalne i znanstvene vrijednosti biljnog materijala.

Nastavnici su tokom posjeta Keukenhofu mogli uživati u prekrasnim parternim kreacijama novih varijeteta tulipana, presličica, narcisa i ostalih lukovičastih biljaka. U sklopu ovog parka nalaze se nekoliko prezentacijskih paviljona u kojima se svaki tjedan mijenja cvjetna postava.

Vrhunac studijskog putovanje je bilo aktivno sudjelovanje u Flower paradi. Uz pomoć Lucasa Jansena i Erica Pannenborga nastavnici su aranžirali automobil koji je bio dio parade. Radili su u velikom društvu nizozemskih florista i amatera čije kreacije u toku trajanja parade vidi nekoliko tisuća ljudi. Automobil je bio označen našim logom i predstavljen publici  kao djelo hrvatskih florista nastavnika koji sudjeluju na projektu Flora+.

Mjesta koja smo poosjetili:

www.floraholland.com www.keukenhof.nl www.hortus.leidenuniv.nl www.leiden.nl www.bloemencorso-bollenstreek.nl

www.cultra.nl www.waterdrinker.nl www.amsterdam.nl www.orchidee.nl www.dehaascallas.nl www.dummenorange.com www.evanty.nl